Galette, czyli rustykalna tarta

Na ciasto wymieszaj palcami mąkę, masło i 2 łyżki cukru. Następnie dodaj wodę i zagnieć gładkie ciasto.

Składniki na 8 porcji:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 350 g ciemnych czereśni bez pestek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mąki
  • jajko
  • cukier puder do posypania

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Na ciasto wymieszaj palcami mąkę, masło i 2 łyżki cukru. Następnie dodaj wodę i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

2. Rozwałkuj cienko ciasto (w razie potrzeby podsypuj mąką). Ułóż koło z ciasta na wyłożonej papierem półce do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

3. Czereśnie wymieszaj w misce z resztą cukru, sokiem z cytryny i mąką. Wyłóż owoce na ciasto, tak aby dookoła pozostał wolny brzeg szerokości 3-4 cm. Zagnij ten brzeg na czereśnie. Roztrzep jajko i posmaruj nim zagięty brzeg.

4. Wstaw tartę do piekarnika i piecz 40 minut. Brzegi powinny się zrumienić.

5. Wyjmij tartę i przełóż na kratkę, aby trochę ostygła. Posyp cukrem pudrem. Podawaj jeszcze ciepłą lub na zimno.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje