Imbirowe pierniczki

Mikserem mieszaj masło i cukier, aż powstanie biały krem.

Składniki na 24 sztuki:

  • 150 g solonego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki miodu żółtko
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżeczka sody
  • kolorowy lukier

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Mikserem mieszaj masło i cukier, aż powstanie biały krem. Mieszając, dodaj miód i żółtko, a następnie mąkę, przyprawy i sodę.

2. Podziel ciasto na pół i zrób dwa placki. Ułóż każdy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Włóż do lodówki na 15 minut.

3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę piekarnika papierem do pieczenia.

4. Wycinaj pierniczki foremką i układaj na półce, w odległości 3 cm, jeden od drugiego. Piecz 6-8 minut i ostudź.

5. Przygotuj lukier wg instrukcji producenta i ozdób nim pierniczki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje