Kremowy pudding jaglany ze śliwką kalifornijską i solonym karmelem

Kaszę jaglaną prażymy w 200 stopniach przez 5min do zrumienienia.

Składniki:

  • 300g kaszy jaglanej
  • 900ml mleka
  • 3 krople esencji waniliowej
  • 100g śliwki kalifornijskiej
  • 3 łyżki stołowe miodu
  • ½ szkl. cukru brązowego
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 3 łyżki stołowe pestek słonecznika
  • 2 łyżki stołowe siemienia lnianego
  • 200g kajmaku
  • sól morska w młynku do smaku

Reklama

Sposób przygotowania:


Kaszę jaglaną prażymy w 200 stopniach przez 5min do zrumienienia. Następnie przesypujemy do ciepłego mleka, dodajemy 3 łyżki cukru brązowego oraz esencję waniliową. Całość gotujemy do lekkiego rozgotowania kaszy, około 35min na wolnym ogniu. W trakcie gotowania kaszy, zalewamy śliwki  ½ szkl. wody i doprowadzamy do wrzenia, po czym miksujemy na gładką masę. Gotową kaszę mieszamy ze zmiksowanymi śliwkami i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do przestygnięcia. Płatki, pestki i siemię mieszamy i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180-200 st. i prażymy na rumiany kolor. Gorące płatki mieszamy z miodem, cukrem i przekładamy na pergamin. Rozprowadzamy tak, aby powstał cienki, 2mm prostokąt. Zawinięty batonik wkładamy do piekarnika na 10min w 150 st. Następnie przekładamy do lodówki. Gotową masą kajmakową smarujemy dno talerza i nakładamy porcje puddingu, całość posypujemy pokruszoną prażonką z płatków owsianych i delikatnie posypujemy grubą solą.

Czas przygotowania: ok. godziny

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje