Kruchy kołacz z agrestem

To proste ciasto wybornie smakuje z dodatkiem bitej śmietany albo kulką lodów waniliowych. Będzie idealne do popołudniowej kawy.

Kruchy kołacz z agrestem
Kruchy kołacz z agrestemPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 12 porcji:

  • 60-70 dag agrestu
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 op. budyniu o smaku migdałowym
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych albo migdałów
  • 35 dag mocno schłodzonego masła
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka likieru migdałowego

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz do posmarowania blachy

Sposób przygotowania:


1. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj z proszkiem budyniowym, mielonymi orzechami i cukrem. Dołóż masło pokrojone na kawałeczki. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj jajka i żółtko. Wlej likier migdałowy oraz śmietanę. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Do czasu wałkowania trzymaj je w zamrażarce.

2. Agrest przebierz, oczyść, opłucz, osusz na ściereczce. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek o śr. ok. 30 cm. Ułóż go na blasze posmarowanej tłuszczem. Placek posmaruj lekko roztrzepanym białkiem. Na środku rozłóż owoce. Pozostaw wolny brzeg (ok. 8 cm).

3. Brzeg ciasta zawiń do środka. Lekko dociśnij dłonią. Posmaruj resztą białka. Posyp brązowym cukrem. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 35 minut. Gotowe ciasto studź 20 minut na blasze. Potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw tak do całkowitego wystudzenia. Placek podawaj np. z bitą śmietaną wymieszaną wcześniej z odrobiną likieru migdałowego oraz grubo startą gorzką czekoladą.

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym TV Interia
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas