Lekki torcik z owocami

Mąkę przesiej z solą. Masło rozpuść.

Składniki na 12-14 porcji:

Reklama

Naleśniki:

  • 500 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag mąki 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Polewa:

  • po 1 szkl. malin i czerwonych porzeczek
  • 1/4 szkl. wody
  • 2 łyżki miodu
  • cukier puder

Nadzienie:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 mały serek waniliowy
  • 1 śmietan-fix

Sposób przygotowania:
1. Naleśniki: mleko, wodę i jajka zmiksuj. Mąkę przesiej z solą. Masło rozpuść. Miksując, wsypuj do mleka po łyżce mąki, aż powstanie lejące się, lekko gęste ciasto. Dodaj ostudzone masło, zmiksuj, odstaw na 30 minut.
2. Polewa: owoce umyj, oczyść. Odłóż kilka do dekoracji. Resztę wrzuć do rondelka, zalej wodą. Dodaj miód, gotuj 5 minut. Owoce zmiksuj i przetrzyj przez sitko.3. Nadzienie: schłodzoną śmietanę kremówkę ubij ze śmietan-fixem. Delikatnie wymieszaj z serkiem.4. Rozgrzej patelnię, cienko posmaruj olejem. Wlewaj porcje ciasta, smaż naleśniki (powinno ich być około 10). Ułóż je piętrowo na talerzu, przekładając nadzieniem. Polej polewą i udekoruj owocami. Tuż przed podaniem posyp tort cukrem pudrem.Czas przygotowania: ok. 70 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje