Lody z awokado - zamień słodzone na zielone

Naturalne lody i sorbety, to najlepszy sposób na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego. Specjalistka ds. żywienia Sara Ding dzieli się przepisem na lody z awokado, którymi możemy osładzać sobie popołudnia bez wyrzutów sumienia.

Ochota na coś słodkiego zwykle pojawia się nagle i trudno nad nią zapanować. Równocześnie trudno zaspokoić potrzebę przekąszenia czegoś słodkiego, czymś, co po pierwsze zaspokoi nasz apetyt, nie będzie jedynie pustymi kaloriami i poza walorami smakowymi dostarczy nam wielu witamin i minerałów, przyznaje Sara Ding. Tu niezastąpione może okazać się awokado, orzechy i mleczko kokosowe.

Reklama

- Lody z awokado to smaczna i bogata w zdrowe tłuszcze przekąska, która dostarcza wiele energii - przekonuje ekspertka.

Do przygotowania tej przekąski potrzebujemy jednego awokado, jednej trzeciej szklanki posiekanych i lekko podprażonych orzechów nerkowca, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, jednej trzeciej szklanki soku z limonki, trzech łyżeczek miodu i pół szklanki mleka migdałowego lub mleczka kokosowego. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Całość można podawać w formie zmrożonego smoothie, albo wstawić do zamrażarki i podawać w formie lodów.

- Awokado to jedno z najlepszych źródeł zdrowych tłuszczów. Naukowcy wskazali, że dodanie jednego awokado do naszej codziennej diety pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu przy jednoczesnym zwiększeniu dobrego - czytamy na blogu Sary Ding.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje