Przekładaniec karmelowy

W jednym rondelku zagotuj mleko z pastą waniliową, w drugim wodę z cukrem.

Składniki na 6 porcji:

  • 2 szklanki mleka łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu z wanilii)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 40 g masła, posiekanego
  • 2 łyżeczki ciemnego rumu
  • 200 g ciasta typu murzynek

Reklama

Sos karmelowy:

  • 3/4 szklanki ubitej kremówki (plus 3-4 łyżki do podania)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 75 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. W jednym rondelku zagotuj mleko z pastą waniliową, w drugim wodę z cukrem. Mleko od razu zdejmij z ognia, wodę gotuj na małym ogniu, mieszając, aż karmel zgęstnieje (4-5 minut).

2. Przełóż do miski żółtka i mąkę kukurydzianą. Dodawaj stopniowo mleka, mieszając, a następnie, karmelu. Przełóż wszystko do rondla. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż masa zagotuje się i zacznie gęstnieć (3-4 minuty). Na koniec dodaj masło i rum.

3. Ciasto połam na małe kawałki i rozłóż do 6 słoiczków. Na ciasto wyłóż krem. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

4. Na sos karmelowy wymieszaj mikserem wszystkie składniki (odłóż 3-4 łyżki śmietany).

5. Wyjmij z lodówki słoiki z ciastem i kremem karmelowym. Najpierw rozłóż pozostawioną ubitą śmietanę, następnie gorący sos. Podawaj z plasterkami banana.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje