Sernik czekoladowy

Ciastka czekoladowe oraz herbatniki pokrusz w malakserze.

Składniki na 12 porcji:

  • 15 dag ciasteczek czekoladowych
  • 10 dag herbatników
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 15 gorzkiej czekolady
  • 80 dag mielonego twarogu
  • 15 dag cukru
  • 1 op. budyniu czekoladowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 5 jajek
  • 100 ml oleju

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Ciastka czekoladowe oraz herbatniki pokrusz w malakserze. Masło stop, przestudź, wymieszaj z okruszkami oraz przyprawą do piernika. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Spód wylep masą z ciastek. Mocno dociśnij. Wstaw na ok. 30 minut do lodówki.

2. Czekoladę stop, dobrze wystudź. Twaróg utrzyj z cukrem, proszkiem budyniowym, kakao oraz jajkami. Masę serową wymieszaj z olejem oraz stopioną czekoladą. Wylej na spód z ciasteczek. Wierzch wygładź. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. Piecz 50-60 minut. Gotowe ciasto wystudź w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem sernik udekoruj świeżymi owocami, np. malinami.




Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje