"Agentka" Daria Ładocha o trudnej, choć zaszczytnej roli mamy

Choć granie tytułowego agenta w show z gwiazdami nie było najłatwiejsze, bycie mamą - jak przekonuje PAP Life Daria Ładocha - jest najtrudniejszym zadaniem na świecie. "Bycie mamą to dla mnie też zaszczyt" - dodaje.

Fot. Kamil Piklikiewicz
Fot. Kamil PiklikiewiczEast News

Daria Ładocha, autorka bloga "Mamałyga", a także zwyciężczyni drugiej edycji programu "Agent - gwiazdy", przyznaje, że bycie mamą to chyba najtrudniejsze zadanie na świecie. "Ale też to codzienna przygoda, gdyż każdy dzień przynosi coś nowego. Dzieci bardzo szybko się zmieniają, trzeba nadążyć za ich problemami, pasjami, marzeniami, trudnościami. Stanie na straży jakości ich życia to praca, która nigdy się nie kończy" - mówi PAP Life Ładocha, która podkreśla też, że bycie mamą to dla niej zaszczyt.

"Cieszę się, że mogę pełnić tak ważną rolą w czyimś życiu. Wychowywanie dzieci to nie tylko ich czysta obsługa - by były najedzone, wyspane czy ubrane. To budowanie relacji opartej na zaufaniu, przekazywanie im wiedzy z różnych zakresów i nieustająca nauka o tym, co jest dobre, a co złe" - tłumaczy PAP Life i zauważa, że granie agenta w programie było tylko chwilowe, a mamą będzie już do końca życia. "Jestem z tego bardzo dumna" - podkreśla.
Ładocha, która jest też autorką książek kucharskich - m.in. "Gotuj zdrowo dla dzieci" - przekonuje, że warto, żeby rodzice, a zwłaszcza mamy, gotowały razem ze swoimi pociechami. Jej zdaniem wspólne gotowanie to idealna okazja do budowania relacji z dziećmi.
"Poprzez nowe smaki możemy otwierać je na nowe doświadczenia, miejsca, ludzi. Nie będę ukrywać, że tworzy się przy tym totalny bałagan, ale - jak się temu lepiej przyjrzeć - to jest to najpiękniejszy bajzel świata. Dzieci czują ogromną satysfakcję, kiedy same ugotują posiłek. Czują też dumę, że oddajemy im kontrolę w kuchni. I, nawet jak rozbite jajko nie trafi do miski, tylko na podłogę, uczą się, że nie wszystko wychodzi za pierwszym razem. Ale nie wolno się poddawać. Trzeba iść dalej i próbować, próbować i próbować. Czyli przy tak przyziemnej i codziennej czynności, jaką jest dla nas gotowanie, dzieci uczą się więcej o życiu niż na niejednej lekcji w szkole" - kwituje. 
(PAP Life)
pau/ jbr/

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas