Agata Młynarska lubi swoją bezglutenowa dietę

Agata Młynarska ze względu na zdrowie musiała zrezygnować z glutenu, ale nie upatruje w tym problemu. - Jest mnóstwo pysznego jedzenia bezglutenowego - przekonuje prezenterka i zdradza przepisy na swoją ulubioną kaszę gryczaną i carpaccio z buraków.

Agata Młynarska, dziennikarka znana m.in. jako gospodyni programu "Świat się kręci", ze względów zdrowotnych musiała zrezygnować z produktów zawierających gluten, ale jak przyznaje, nie widzi w tym problemu, bo odnajduje przyjemność w jedzeniu bezglutenowym. - Jest mnóstwo pysznego jedzenia bezglutenowego. Jednym z nich jest kasza gryczana - mówi Młynarska.

Reklama

Jak ją przygotowuje? - Po jej ugotowaniu - jeżeli jest to porcja na dwie osoby - dolewamy do niej 4-6 łyżek oliwy z oliwek. Do tego wcieramy czosnek i wsypujemy garść albo nawet i dwie drobno skrojonej pietruszki. Wszystko razem mieszamy. Do tego dodajemy trochę soli - instruuje Młynarska. - Proszę mi wierzyć, że nie znam osoby, która nie padłaby z wrażenia - przekonuje i dodaje, że tego czosnku może być naprawdę tylko trochę, nie musi dominować. - Nie chodzi tylko o smak - są ludzie uczuleni na czosnek - zauważa Młynarska.

Kolejnym przysmakiem Młynarskiej jest carpaccio z buraków. - Pasjami robię w domu gotowane buraki, które potem kroję w plasterki, posypuję kozim serem, na to daję trochę orzechów. Całość polewam oliwą. Można dodać jeszcze odrobinę octu balsamicznego albo soku z malin. To jest propozycja np. na świetną kolację - kwituje Młynarska.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje