Grillujemy!

Sezon rozpoczęty! Teraz na topie są takie przysmaki jak tropikalna piña colada i szaszłyki z owoców morza. Mistrzyni przekonuje: w plenerze ucztujmy z klasą!

Szaszłyki Marbella

Składniki: 12 małych ośmiorniczek mrożonych,  2 filety z dobrej jakości dorsza (w wersji lux: z diabła morskiego),  1 papryka pomarańczowa,  1/3 kalafiora,  2 łyżki papryki w proszku,  skórka z 1 cytryny,  40 ml wina białego,  2 ząbki czosnku,  50 ml oliwy z oliwek,  1/2 łyżeczki soli morskiej,  szczypta cukru,  mieszane sałaty,  czerwona cebula,  1 łyżka masła,  1 łyżka mąki

Reklama

Rybę opłucz i pokrój w sporą kostkę. Ośmiornice rozmroź na sicie i osusz. Pokrój kalafiora i paprykę. W moździerzu utłucz czosnek z solą, dodaj paprykę w proszku, skórkę z cytryny, cukier i dobrze wymieszaj. Zamarynuj przygotowane produkty razem z warzywami.

Nakłuwaj na patyki. Szaszłyki smaż na patelni na oliwie, pod koniec wlej marynatę, podlej odrobiną wina. Szaszłyki przełóż na sałatę, a sos z patelni zredukuj, dodając odrobinę masła i mąki. Polej sałatę sosem. Na wierzch połóż pokrojoną cebulę.

Wołowina chili z batatami

Składniki: 500 g antrykotu wołowego, 500 g surowego boczku, 1 słodki ziemniak - batat, 1 cebula czerwona
Marynata: 50 g musztardy rosyjskiej, 1 świeża papryka chili, 1 ząbek czosnku, 50 ml białego wina, 1/2 łyżeczki pieprzu białego

Batata pokrój w grube plastry i gotuj w osolonej wodzie 20 minut. Antrykot umyj, odkrój tłuszcz i ścięgna, pokrój w dużą kostkę, tak samo boczek. W moździerzu wymieszaj składniki marynaty i w misce połącz je z mięsem. Odstaw na godzinę.

Cebulę i batata bez skóry pokrój w kostkę. Nadziewaj na szaszłyki wołowinę, boczek, cebulę i batata. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni i wstaw szaszłyki na otwarty ruszt lub opiekaj na klasycznym grillu.

Piña colada na patyku

Składniki: 1/2 kg ananasa, 1 kokos, 200 g truskawek, 5 gałązek natki kolendry, 50 g cukru

Ostrym nożem odetnij skórę z ananasa, po czym pokrój na okrągłe plastry, a następnie w kostkę. Łupinę kokosa opukaj z każdej strony na twardym podłożu i rozbij, uważając, aby nie pękł cały orzech z mleczkiem w środku. Nożem zrób dziurę, wylej mleczko do miski. Pokrój kokosa w małe trójkąty. Metalowym szpikulcem poprzekłuwaj go, aby łatwiej się go nadziewało.

Nadziej ananasa i kokosa na drewniane patyki. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój. Przełóż do rondla, zasyp cukrem i gotuj do uzyskania konfitury. Przestudź i dodaj posiekaną kolendrę. Szaszłyki zanurzaj w konfiturze. Można też smażyć je na patelni w rozpuszczonym cukrze palmowym, na końcu podlewając rumem lub malibu.

Magda Gessler - słynna restauratorka, gwiazda programów "Kuchenne rewolucje" i "MasterChef", co dwa tygodnie przedstawia na łamach SHOW swoje najlepsze przepisy.

SHOW 10/2013

Dowiedz się więcej na temat: szaszłyk | przepis na szaszłyki | grill | grillowanie | rozpalanie grilla | owoce

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje