× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Trzy produkty ratujące serce

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Możesz w prosty sposób wzmocnić serce i uchronić je przed niektórymi chorobami. Wystarczy tylko, że zaczniesz zdrowiej komponować swoją codzienną dietę. Na pewno warto uwzględnić w niej te trzy produkty. Poznaj ich zalety.

Zdjęcie

Możesz w prosty sposób wzmocnić serce i uchronić je przed niektórymi chorobami /ThetaXstock
Możesz w prosty sposób wzmocnić serce i uchronić je przed niektórymi chorobami
/ThetaXstock
Ryby
Dania rybne powinny gościć na naszych talerzach przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Mogą być serwowane zarówno na obiad jako pełnowartościowe lekkie danie, jak i w postaci past do kanapek lub składnika sałatek.

Reklama


W tym ich siła:
Obfitują w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy omega-3. NNKT w mniejszych ilościach są także w innych produktach, m.in. w olejach roślinnych, orzechach włoskich, zielonych warzywach liściastych oraz produktach w nie wzbogacanych - margarynach, majonezach.

Pełnią bardzo ważną rolę w zapobieganiu chorobom krążenia. Chronią przed nadciśnieniem, miażdżycą i arytmia serca. Oprócz tego korzystnie wpływają na układ nerwowy i odporność.
• Zawierają selen, który przeciwdziała powstawaniu miażdżycy, ponieważ dobrze wpływa na krzepnięcie krwi oraz stymuluje produkcję tych hormonów, które m.in. obniżają ciśnienie krwi i działają rozkurczowo na naczynia krwionośne.

• Są źródłem fosforu, który słynie z tego, że buduje kości, zęby i świetnie wpływa też na serce - pilnuje jego rytmu.

• Mają też w składzie jod, którego niedobory mogą powodować kołatanie serca - tak reaguje mięsień sercowy, który do prawidłowego działania potrzebuje hormonów ( a ich składnikiem jest właśnie jod).

Pełne ziarna zbóż

Pieczywo, makaron, kasze, ryż na pewno mają swoje stałe miejsce w twoim jadłospisie. To dobrze, pod warunkiem że to produkty pełnoziarniste, czyli ze zbóż, których ziarna w procesie produkcji nie zostały oczyszczone z zewnętrznej części. Stawiaj więc na brązowy ryż i razowy makaron, pieczywo z mąki z pełnego przemiału. Produkty pełnoziarniste powinnaś zjadać w niewielkich ilościach do każdego posiłku.

W tym ich siła:
• Przede wszystkim dostarczają organizmowi błonnika, który chroni przed rozwojem choroby niedokrwiennej serca - amerykańscy badacze podkreślają, że trzy porcje pełnoziarnistych produktów dziennie zmniejszają ryzyko chorób serca o 30 proc. Błonnik wspomaga też pracę jelit oraz przyspiesza przemianę materii.

• Są bogate w witaminy z grupy B, które dobrze wpływają na układ nerwowy i krwionośny oraz pracę serca. Badania kanadyjskich naukowców wskazują, że witaminy z grupy B pomagają uniknąć zawału. B2 i B12 potrzebne są przy produkcji czerwonych krwinek krwi i zapobiegają anemii, zaś B3 poprawia krążenie i reguluje ciśnienie krwi.

• Zawierają lignany, czyli fitoestrogeny roślinne, które chronią przed chorobami układu krążenia i nowotworami. Lignany obniżają poziom złego cholesterolu oraz obniżają ciśnienie krwi. Wpływają na poprawę elastyczności naczyń krwionośnych i zmniejszają ryzyko powstania zakrzepów, będących przyczyną najczęstszych zawałów. Hamują także rozwój miażdżycy.

Pomidory

Dostępne są teraz przez cały rok. I wcale nie muszą pochodzić z importu, można zdecydować się na polskie, szklarniowe. Są apetyczne i zdrowe. Sięgaj więc po pomidory nie tylko w sezonie. Nie zapominaj też o przetworach z tych warzyw - przecierach i sosach.

W tym ich siła:
• Są źródłem likopenu - barwnika, który chroni przed zawałem mięśnia sercowego oraz hamuje rozwój miażdżycy.

• Zawierają witaminę K, która działa przeciwkrwotocznie (pilnuje prawidłowej krzepliwości krwi).

• Obfitują w potas, regulujący prawidłową pracę serca. Odczuwasz nierówne bicie serca? Szybko się męczysz? Poproś lekarza rodzinnego o skierowanie na badanie pierwiastków we krwi. Być może brak ci potasu.

Zdaniem eksperta

Waga a serce - Produkty te są znakomite dla serca jeszcze z jednego powodu: są zalecane osobom, które chcą pozbyć się nadwagi, niekorzystnie wpływającej na układ krwionośny.

I tak: pełne ziarno daje uczucie sytości na dłużej, dobre tłuszcze zastępują niezdrowe zwierzęce, a pomidory są niskokaloryczne.

Marta Nowik, konsultacja: Beata Jabłonowska, dietetyk

Artykuł pochodzi z kategorii: Kobieta i życie

Więcej na temat:ciśnienie | układ | serce

Zobacz również

  • Pracująca dziewczyna

    Odpowiedni strój do pracy dodaje każdej z nas profesjonalizmu i pewności siebie. Nasz stylista Grzegorz Bloch radzi, co warto mieć w swojej szafie w zależności od wykonywanego zawodu. więcej

Reklama

Skomentuj artykuł: Trzy produkty ratujące serce

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

70040

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 0,62 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (27)

Dodaj komentarz
Otylia KOPIK,Wwa

~Otylia KOPIK,Wwa -

ODCHUDZANIE PRZY OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWADZE / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIU / CHOROBACH SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. ***** 1. Jemy niskotłuszczowo czyli: INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU. 2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne): NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. 3. Puenta to tabele: IŻ PRODUKTU. P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane. 4. Wykluczamy jednak z diety (niezdrowe dla człowieka) tzw: WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26,01% WZROSTU.

Ania

~Ania -

Ostrożnie z tym jodem ! Przy nadczynności tarczycy jest praktycznie zabroniony, dopiero jest galopada serca, ostra jazda, serce szaleje (Tachykardia), ja tak mam, więc wiem co mówię. Pytałam się lekarza jak mam traktować jod, odpowiedział, że muszę go unikać, a tu nawet sól niejodowaną trudno kupić.

koomi

~koomi -

Tutaj jest spis bardzo fajnych naturalnych preparatów na serce - link

Załączniki:
zielona wyspa

~zielona wyspa -

najlepsze so szczaw i mirabelki!!!!

allix678

~allix678 -

Zgadzam się z tezą, że najmniej zdrowe są dla zdrowia układu krążenia węglowodany. Cywilizacja niestety funduje nam zapychanie się produktami mącznymi - m.in. stąd powszechne problemy z sercem współczesnych ludzi. Polecam też ciekawy artykuł na link Z doświadczenia wiem, że wspominany tam resweratrol jest jednym z lepszych rozwiązań chroniących serce człowieka.

Załączniki:
be

~be -

A co ludzi nie stać na pomidory i już nie kupują?

grześ

~grześ -

Jeśli chcecie wzmocnić serce i ie tylko to musicie przestać jeść tak dużo węglowodanów czyli wszystkich owoców,warzyw i zbóż.Można zostawić tylko 0.5-0.8g na każdy kilogram wagi ciała.Na to miejsce należy dać tłuszcze zwierzęce.Ryby też mogą być.Najlepiej zapoznajcie się z Dieta optymalną dr Kwaśniewskiego.Wtedy nie tylko schudniecie ale i wyzdrowiejecie ponieważ ta dieta leczy przyczynowo choroby.

Maras

~Maras -

nie trzymające sie kupy. Logicznym jest, że najzdrowsze jest dla człowieka to do czego spożywania przystosował się przez setki tysięcy lat ewolucji. Do zbóż na pewno sie nie przystosował bo nie istaniały szeroko nawet przed 10 000 lat. Pomidory i ryby są ok, tyle, że już zwykły smalec jest lepszy, nie mówiąc o tym, że 5 razy tańszy. Czysta logika. Tak jak rekin nie będzie zdrowszy od jedzenia owoców (mimo "witamin" jakie niby w wielkich ilościach zawierają) a zając nie będzie żył dłużej od suplementacji wartościowym białkiem zwierzęcym. Polecam porównanie tabeli wartości odżywczych: zwykła wątróbka i inne podroby, nie wpominając o jajach biją na głowę wszystkie owoce i warzywa pod względem zawartości witamin. O przyswajalności tych w wodzie z fruktozą (owoce) i błonnikiem z celulozą (warzywa) nie ma nawet co wspominać bo i tak nie zrozumiecie.

vola

~vola -

Nie obżeraj się i przejdź dziennie przynajmniej 10 km. W poście pość.Jedz żywność ze sprawdzonego źródła.Bądź ŻYCZLIWY ! itd. Nie jedz żywności z konserw -jedynie w podróży.

jan z czarnolasu

~jan z czarnolasu -

Jeśli chcecie wzmocnić serce i ie tylko to musicie przestać jeść tak dużo węglowodanów czyli wszystkich owoców,warzyw i zbóż.Można zostawić tylko 0.5-0.8g na każdy kilogram wagi ciała.Na to miejsce należy dać tłuszcze zwierzęce.Ryby też mogą być.Najlepiej zapoznajcie się z Dieta optymalną dr Kwaśniewskiego.Wtedy nie tylko schudniecie ale i wyzdrowiejecie ponieważ ta dieta leczy przyczynowo choroby.

Reklama