Reklama

Trzy produkty ratujące serce

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Możesz w prosty sposób wzmocnić serce i uchronić je przed niektórymi chorobami. Wystarczy tylko, że zaczniesz zdrowiej komponować swoją codzienną dietę. Na pewno warto uwzględnić w niej te trzy produkty. Poznaj ich zalety.

Zdjęcie

Możesz w prosty sposób wzmocnić serce i uchronić je przed niektórymi chorobami /ThetaXstock
Możesz w prosty sposób wzmocnić serce i uchronić je przed niektórymi chorobami
/ThetaXstock
Ryby
Dania rybne powinny gościć na naszych talerzach przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Mogą być serwowane zarówno na obiad jako pełnowartościowe lekkie danie, jak i w postaci past do kanapek lub składnika sałatek.

Reklama


W tym ich siła:
Obfitują w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy omega-3. NNKT w mniejszych ilościach są także w innych produktach, m.in. w olejach roślinnych, orzechach włoskich, zielonych warzywach liściastych oraz produktach w nie wzbogacanych - margarynach, majonezach.

Pełnią bardzo ważną rolę w zapobieganiu chorobom krążenia. Chronią przed nadciśnieniem, miażdżycą i arytmia serca. Oprócz tego korzystnie wpływają na układ nerwowy i odporność.
• Zawierają selen, który przeciwdziała powstawaniu miażdżycy, ponieważ dobrze wpływa na krzepnięcie krwi oraz stymuluje produkcję tych hormonów, które m.in. obniżają ciśnienie krwi i działają rozkurczowo na naczynia krwionośne.

• Są źródłem fosforu, który słynie z tego, że buduje kości, zęby i świetnie wpływa też na serce - pilnuje jego rytmu.

• Mają też w składzie jod, którego niedobory mogą powodować kołatanie serca - tak reaguje mięsień sercowy, który do prawidłowego działania potrzebuje hormonów ( a ich składnikiem jest właśnie jod).

Pełne ziarna zbóż

Pieczywo, makaron, kasze, ryż na pewno mają swoje stałe miejsce w twoim jadłospisie. To dobrze, pod warunkiem że to produkty pełnoziarniste, czyli ze zbóż, których ziarna w procesie produkcji nie zostały oczyszczone z zewnętrznej części. Stawiaj więc na brązowy ryż i razowy makaron, pieczywo z mąki z pełnego przemiału. Produkty pełnoziarniste powinnaś zjadać w niewielkich ilościach do każdego posiłku.

W tym ich siła:
• Przede wszystkim dostarczają organizmowi błonnika, który chroni przed rozwojem choroby niedokrwiennej serca - amerykańscy badacze podkreślają, że trzy porcje pełnoziarnistych produktów dziennie zmniejszają ryzyko chorób serca o 30 proc. Błonnik wspomaga też pracę jelit oraz przyspiesza przemianę materii.

• Są bogate w witaminy z grupy B, które dobrze wpływają na układ nerwowy i krwionośny oraz pracę serca. Badania kanadyjskich naukowców wskazują, że witaminy z grupy B pomagają uniknąć zawału. B2 i B12 potrzebne są przy produkcji czerwonych krwinek krwi i zapobiegają anemii, zaś B3 poprawia krążenie i reguluje ciśnienie krwi.

• Zawierają lignany, czyli fitoestrogeny roślinne, które chronią przed chorobami układu krążenia i nowotworami. Lignany obniżają poziom złego cholesterolu oraz obniżają ciśnienie krwi. Wpływają na poprawę elastyczności naczyń krwionośnych i zmniejszają ryzyko powstania zakrzepów, będących przyczyną najczęstszych zawałów. Hamują także rozwój miażdżycy.

Pomidory

Dostępne są teraz przez cały rok. I wcale nie muszą pochodzić z importu, można zdecydować się na polskie, szklarniowe. Są apetyczne i zdrowe. Sięgaj więc po pomidory nie tylko w sezonie. Nie zapominaj też o przetworach z tych warzyw - przecierach i sosach.

W tym ich siła:
• Są źródłem likopenu - barwnika, który chroni przed zawałem mięśnia sercowego oraz hamuje rozwój miażdżycy.

• Zawierają witaminę K, która działa przeciwkrwotocznie (pilnuje prawidłowej krzepliwości krwi).

• Obfitują w potas, regulujący prawidłową pracę serca. Odczuwasz nierówne bicie serca? Szybko się męczysz? Poproś lekarza rodzinnego o skierowanie na badanie pierwiastków we krwi. Być może brak ci potasu.

Zdaniem eksperta

Waga a serce - Produkty te są znakomite dla serca jeszcze z jednego powodu: są zalecane osobom, które chcą pozbyć się nadwagi, niekorzystnie wpływającej na układ krwionośny.

I tak: pełne ziarno daje uczucie sytości na dłużej, dobre tłuszcze zastępują niezdrowe zwierzęce, a pomidory są niskokaloryczne.

Marta Nowik, konsultacja: Beata Jabłonowska, dietetyk

Artykuł pochodzi z kategorii: Kobieta i życie

Więcej na temat:ciśnienie | układ | serce

Zobacz również

Reklama

Skomentuj artykuł: Trzy produkty ratujące serce

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7152

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

DBAMY O JAKOŚĆ! WYROŻNIJ ZA 1,23 PLN

Koszt całkowity SMS 1,23 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze: 27,

przeczytane przez: 40 osób Dodaj komentarz

Reklama

Reklama