Ubierz fartucha i udaj się w kulinarną podróż razem z Michelem Moranem

"Moje smaki", to pierwsza książka Michela Morana, znakomitego kucharza i pasjonata gotowania, który skradł serca telewidzów jako juror polskiej edycji MasterChef. Do rąk czytelnika trafia osobisty przewodnik po daniach kuchni europejskiej, w którym autor czerpie z bogactwa natury niesionego przez poszczególne pory roku.

Moje smaki
Moje smakimateriały prasowe
Moje smaki
Moje smakimateriały prasowe

Po raz pierwszy Michele Moran zdradza przepisy na swoje najlepsze dania. Przekonuje, że każdy może być artystą we własnej kuchni, a gotowanie nie musi być codziennym, nudnym
i nieprzyjemnym obowiązkiem. Pokazuje, by patrzeć na nie, jak na coś, co daje mnóstwo radości. Udowadnia, że bazując na własnym smaku, guście, sposobie doboru składników oraz kulinarnych wspomnieniach, sami możemy stworzyć wykwintne dania godne najlepszych szefów kuchni.

Książka zawiera ponad 130 różnorodnych dań, które nawiązują do europejskich korzeni autora oraz bogatego doświadczenia, które zdobył w restauracjach w Paryżu, Szwajcarii, Niemczech, czy Luksemburgu. Znajdziemy w niej potrawy, które poznał jeszcze ucząc się w szkole gastronomicznej, po repertuar dań bardziej wykwintnych, jak bażant w czerwonym winie, czy parmienter z ogona wołowego. Wszystkie przepisy napisano tak, by nawet osoba, która słabo gotuje była w stanie przyrządzić proponowane potrawy.

Wszystkie jego dania współgrają z rytmem natury, co widać w starannie dobranych składnikach, które nawiązują do aury panującej za oknem. Sam mówi, że sezonowe produkty go inspirują, dają natchnienie do realizowania nowych pomysłów w kuchni. Podobnie jak każda z pór roku posiada swą unikalną charakterystykę, tak jego potrawy zachwycają kolorystyką i różnorodnością produktów. "Moje smaki", to także sentymentalna podróż autora, który z pomocą przepisów prowadzi czytelnika przez poszczególne etapy swojego życia.

Michele Moran urodził się we Francji, gdzie wychował się i wykształcił, jego rodzice są Hiszpanami. Swoją przygodę z kulinariami rozpoczął już w wieku 14 lat, a praktyki zdobywał między innymi w słynnej restauracji "Le Jardin" (oznaczonej 2 gwiazdkami Michelina). Jego droga zawodowa wiodła przez restauracje Paryża, Genewy, Frankfurtu, czy Luksemburga. W tym ostatnim mieście poznał swoją żonę, Halinę, dla której przeprowadził się do Polski. Jest szefem i właścicielem restauracji Bistro de Paris mieszczącej się w budynku Opery Narodowej. Od 2012 roku jest jednym z trzech jurorów polskiej edycji programu MasterChef.

Wydawnictwo Muza
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas