Kuchnia

  • Kuchnia

    Pierogi z kapustą

    Nadzienie: około 80 dkg kiszonej kapusty, 2 cebule, kopiasta łyżka tłuszczu. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.

  • Kuchnia

    Pierogi ruskie

    Nadzienie: 1kg ziemniaków, 1/2 dkg białego sera, 2 duże cebule, 2 łyżki tłuszczu, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody,...

  • Reklama

  • Kuchnia

    Śledzie na słodko

    1 kg śledzi, 4 cebule, szklanka oleju, 15 dkg koncentratu pomidorowego, 10 dkg rodzynków, 10 dkg suszony moreli, 2 łyżki cukru, szczypta kwasku cytrynowego...

  • Kuchnia

    Śledzie musztardowe

    8 filetów śledziowych, litr mleka, 2 żółtka, 4-5 cebul, łyżka musztardy, 2 łyżki octu, 5 łyżek oleju, ogórek konserwowy, sól, czarny pieprz, pieprz cayenne.

  • Kuchnia

    Śledzie marynowane z cytryną

    0,5 kg filetów śledziowych, 2 cytryny, sok z jednej cytryny, szklanka oliwy, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego, cebula.

  • Kuchnia

    Śledź ze słodką niespodzianką

    4 filety śledziowe, 2 łyżki rodzynek. Marynata: szklanka białego octu winnego, łyżeczka ziaren gorczycy, 3 zmielone ziarenka ziela angielskiego, liść...

  • Kuchnia

    Zupa grzybowa z łazankami

    80 g suszonych grzybów (najlepiej borowików), 10 g mąki, jajo, sól, 0,5 średniego selera, pietruszka, marchewka, cebula, 10 ziaren pieprzu, łyżka soku z...

  • Kuchnia

    Szczupak z sosem chrzanowym

    1 szczupak, 3 łyżki tartego chrzanu, 4 łyżki masła, łyżeczka mąki, sok z cytryny, 200 ml gęstej śmietany, sól, pieprz, cukier.

  • Kuchnia

    Kulebiaczki z kapustą

    Ciasto: 0,5 kg mąki, jajo, łyżka masła, 250 ml mleka, 0,5 łyżeczki cukru, 20 g drożdży, łyżeczka soli. Farsz: 20 g obgotowanych pokrojonych suszonych...

  • Kuchnia

    Indyk w kapuście z sosem śmietanowym

    Główka kapusty włoskiej (ok. 500 g), sól, 2 duże marchewki, 500 g filetów z indyka, jajo, 75 g startej goudy, pieprz, słodka papryka w proszku, 0,25 l...

  • Kuchnia

    Karp a la Darna

    1 kg filetów z karpia, 1,5 kg ziemniaków, 200 g wędzonej szynki z tłuszczykiem, dwie duże cebule, dwa ząbki czosnku, łyżka masła, sól, pieprz.

  • Kuchnia

    Karp marynowany

    2 kg filetów z karpia, 0,1 l octu winnego lub jabłkowego, 10 ziaren czarnego pieprzu, 500g cebuli, 3 liście bobkowe, sól, olej do smażenia.

  • Kuchnia

    Karp w czarnym sosie

    Jeden karp, pół marchewki, pół pietruszki, kawałek selera, jedna cebula, 4 łyżki masła, pół szklanki czerwonego wina,pół szklanki ciemnego piwa, 2 łyżki octu...

  • Kuchnia

    Karp po serbsku

    Bałkańskie przysmaki.

  • Kuchnia

    Karp z Budy

    Z kuchni węgierskiej.