Amerykańskie ciasto dyniowe

Proste w wykonaniu.

Składniki:

Reklama

Kruche ciasto jak na szarlotkę. Farsz dyniowy :
- 1 i 1/4 szklanki dyni,
- 2 całe jajka,
- pół szklanki cukru (kto woli słodsze to trochę więcej),
- szklanka mleka skondensowanego,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki imbiru,
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków,
- pół łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Ciasto wyłożyć w formie, wygniatając brzeg ok. 1 centymetra. Wszystkie składniki farszu oprócz mleka ubić mikserem do puszystości. Na końcu wlać mleko i jeszcze ubijać trochę. Farsz wylać na przygotowane ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor. Wystudzić aż farsz będzie miał konsystencję gęstego budyniu.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje