Owsiano-jabłkowy placek z bezą

Do popołudniowej herbatki.

Składniki:

- 1,2 kg jabłek,
- sok z jednej cytryny,
- 250 g masła,
- 425 g cukru,
- szczypta soli,
- 4 jajka,
- 350 g mąki,
- pół opakowania proszku do pieczenia,
- 5 białek z jajka,
- 100 g płatków owsianych,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plasterki, skropić je sokiem z cytryny. Masło, 250 g cukru i szczyptę soli ubić za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić na blasze (39x32cm), ułożyć na nim, plastry jabłek, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.
Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodać 175 g cukru, ubijając tak długo aż cukier zniknie. Wmieszać 75 g płatków owsianych. Ciasto wyjąć z piekarnika. Podwyższyć temperaturę do 225 st. C. Pianę wyłożyć na ciasto i wstawić ponownie do piekarnika na 6-8 mniut. Po ostudzeniu ciasto posypać 25 g płatków owsianych.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1090 kJ/260 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje