Szybka tarta z owocami

Z masą budyniową.

Składniki:

- 8 blatów ciasta francuskiego (10x10 ok. 375 g),
- budyń waniliowy,
- 60 g + łyżka cukru,
- 500 ml mleka,
- 1 jajko,
- 150 g truskawek,
- 125 g malin,
- 125 g porzeczek,
- 125 g jagód,
- 6 płatów żelatyny,
- 500 g śmietany kremówki,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- tłuszcz do formy.

Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić. Proszek budyniowy i 60 g cukru, wymieszać ze 100 ml mleka, Pozostałe mleko zagotować, wlać rozmieszany budyń i gotować minutę cały czas mieszając. Budyń przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do ostudzenia. Formę do tarty (28 cm) natłuścić i wyłożyć papierem. Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na krążek (32 cm). Umieścić w formie, przykryć papierem do pieczenia, wysypać suchy groch (aby ciasto nie rosło) Piec w 200 st. C przez 20 minut. Jajko roztrzepać. Zdjąć papier z grochem. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć cukrem. Piec jeszcze 15-20 minut. Ciasto odstawić, aby przestygło. Owoce umyć, truskawki poprzekrawać. Żelatynę namoczyć, śmietanę ubić. Zimny budyń wymieszać na gładko przy pomocy robota kuchennego, dodając cukier waniliowy. Żelatynę odcisnąć i roztopić, zmieszać najpierw z 3 łyżkami budyniu, potem z resztą kremu, wmieszać śmietanę. Krem nałożyć na ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć owoce. Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.

Reklama

Czas przygotowania 60 minut
Jedna porcja zawiera 1090 kJ/260 kcal

Dowiedz się więcej na temat: tarta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje