Tarta owocowa

Doskonała na letni deser!

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 30 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g rabarbaru
  • 400 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • budyń waniliowy
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder

Przygotowanie:

Reklama

Rabarbar pokrój w 2-cm kostkę, obsyp cukrem i odstaw, aby puścił sok. Po tym czasie odsącz na sicie. Gotuj go około 20 minut na małym ogniu, aż większość wody odparuje. Składniki ciasta połącz, ulep kulkę, owiń ją folią aluminiową i schładzaj w lodówce. Rozwałkuj, przełóż do formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem i zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie na ciasto wyłóż budyń waniliowy (przygotowany wg instrukcji na opakowaniu z zastrzeżeniem, że używamy mniejszej ilości mleka). Piecz około 20 minut w tej samej temperaturze. Poczekaj, aż ostygnie i na gotową tartę wyłóż świeże truskawki i podduszony rabarbar.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje