Wyjątkowa szarlotka

Palce lizać!

Składniki:

  • 325 g maki
  • Szczypta soli
  • 125 g mielonych migdałów
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 300 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 25 g płatków migdałowych
  • 1,25 kg jabłek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 125 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Mąka do podsypywania
  • Tłuszcz i maka do formy

Reklama

Przygotowanie:

Na ciasto: 300 g mąki, sól, 75 g mielonych migdałów, opakowanie cukru waniliowego i 175 g cukru umieścić w misce, zrobić wgłębienie, wbić jajko. Dodać masło w płatkach i wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez tłuszczu.

2/3 ciasta rozwałkować na krążek (34 cm O) i umieścić w okrągłej formie (26 cm O). Docisnąć brzegi, nakłuć kilka razy widelcem. Pozostałe ciasto również rozwałkować na krążek (26 cm O) nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zmieszać z 50 g mielonych migdałów, 25 g mąki, 125 g cukru i opakowaniem cukru waniliowego.

Ciasto posypać równomiernie bułką tartą, nałożyć jabłka i przykryć krążkiem ciasta. Docisnąć brzegi.

Piec w temp. 175 st. C przez 55-60 minut. Wyjąć, oddzielić nożem od formy i zostawić w formie, aby ostygło.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, nałożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi.

Dowiedz się więcej na temat: szarlotka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje