Sałatka z białą fasolą, papryką, kukurydzą i boczkiem

Doskonała do dań z grilla.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 puszka (425 ml) kukurydzy,
- 1 puszka białej fasolo (425 ml.),
- 1 czerwona papryka,
- 2 sałaty rzymskie,
- 150 g. wędzonego boczku,
- 80 ml octu winnego (białego),
- 100 ml soku pomidorowego,
- sól,
- biały pieprz,
- szczypta cukru,
- 60 ml oleju
- 1 pomidor,
- wiązka pietruszki

Przygotowanie:

Kukurydzą i fasolę odsączyć. Paprykę umyć, pokroić w paseczki. Sałatę umyć, pokroić w paseczki. Przygotowane składniki wymieszać. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni, aby był chrupiący. Zostawić do ostygnięcia. Na sos roztrzepać razem: ocet, sok pomidorowy, sól pieprz i cukier. Powoli dolewać oleju. Pomidora umyć, pokroić w drobna kostkę, wmieszać do sosu. Pietruszkę umyć, drobno posiekać. Sałatkę polać sosem i wymieszać. Na wierzch wysypać podsmażony boczek, posypać pietruszką.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas