Flaki z pulpetami

Na rodzinne przyjęcia.

Składniki:

Reklama

- 1 kg flaków krojonych,
- 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego,
- 2 żółtka jajka,
- 0,5 selera,
- 1 marchewka,
- 3 lt wywaru wołowego,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- gałka muszkatołowa do smaku,
- listek laurowy,
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 15 dag masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól

Przygotowanie:

Warzywa oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce. Flaki sparzyć wrzątkiem i dodać wraz z warzywami do gotującego się wywaru. Oprószyć majerankiem, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Gotować do miękkości flaków. Mielone mięso dokładnie wymieszać z żółtkami, doprawić solą i pieprzem, formować okrągłe pulpeciki. Gdy flaki będą już miękkie, dodać pulpeciki, gotować ok. 10 min. Zupę doprawić papryką, startą gałkę muszkatołową. Gdyby flaki były za gęste można dolać wody w ilości według uznania. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem lub innymi przyprawami. Przygotować zasmażkę z masła i mąki i dodać ją do zupy, gotować jeszcze 10 min. Podawać z bułką.
Czas przygotowania 2 h. Przepis na 10 osób.

Dowiedz się więcej na temat: potrawy jednogarnkowe | flaki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje