Jajka w pikantnym cieście

Smażone na głębokim tłuszczu.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 11 jajek,
- szklanka mleka,
- 2 łyżki masła,
- 15 dag mąki,
- 15 startego sera,
- łyżeczka "Warzywka" oraz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, - pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Mleko z masłem, "Warzywkiem" i gałką muszkatołową podgrzać w garnku Mocno mieszając, wsypać mąkę. Mieszać tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od garnka. Zdjąć z ognia i dodać 3 jajka, ser i posiekaną natkę. Po wymieszaniu ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiać na stolnicy. Pozostałe 8 jajek ugotować, ostudzić i obrać z łupinek. Ciasto podzielić na 8 równych porcji, w każdą zawinąć po jajku. Smażyć na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu osuszyć na papierowej serwetce. Podawać przekrojone na pół, z majonezem lub keczupem. Czas przygotowania 1 godzina minut

Dowiedz się więcej na temat: jaja | ciasto | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje