Kurki w jajkach

Z wakacyjnego menu.

Składniki:

Reklama

- 0,4 kg kurek,
- 3/4 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 1 szkl. wybitych jajek,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki zielonego groszku,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- kilka listków sałaty

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone, umyte i osuszone grzyby (jeśli są duże pokroić), przesmażyć 15 min., przyprawić delikatnie. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozmrożony groszek sparzyć w osolonym wrzątku. Długą foremkę keksową wyłożyć folią spożywczą. Wlać śmietanę wymieszaną z grzybami i groszkiem. Piec w kąpieli wodnej w nagrzanym do 200 o st. piekarniku przez ok. 20 min. (do ścięcia jajek). Podawać z rukolą. Czas przygotowania 1 h 30 min. Przepis na 10 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: jaja | potrawy wegetariańskie | grzyby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje