× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Naleśniki z mięsem mielonym, dynią i papryką

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Z pysznym sosem miętowo-jogurtowym.

Zdjęcie

Naleśniki z mięsem mielonym, dynią i papryką /Smacznego
Naleśniki z mięsem mielonym, dynią i papryką
/Smacznego

Reklama

Składniki na 4 porcje:

  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 250 ml mleka
  • sól
  • 5 gałązek mięty
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • pieprz
  • 500 g dyni
  • 1 czerwona papryka
  • 5 łyżek oleju
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 30 g orzechów nerkowca
  • ¼ pęczka kolendry
 

Przygotowanie:

Jajka, mąkę, mleko i pół łyżeczki soli wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 15 minut. Jogurt wymieszać z pokrojonymi listkami mięty, doprawić kardamonem, solą i pieprzem.

Miąższ dyni i paprykę pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju i wlać 1/8 ciasta. Naleśniki smażyć po 2 minuty z obu stron. Z pozostałego ciasta również usmażyć naleśniki..

 Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Przesmażyć mięso mielone (5-8 minut), doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażyć dynię i paprykę przez  4-5 minut, dodać orzechy nerkowca, przykryć i na słabym ogniu trzymać jeszcze 5 minut. Mięso i warzywa połączyć, dodać posiekaną kolendrę i doprawić solą i pieprzem. Nadzienie nakładać na naleśniki, zwijać je i podawać z sosem miętowo-jogurtowym.

 


Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 2730 kJ/652 kcal


Artykuł pochodzi z kategorii: Inne

Smacznego

Zobacz również

Reklama

Skomentuj artykuł: Naleśniki z mięsem mielonym, dynią i papryką

Przejdź do forum »

Twój komentarz może być pierwszy

Piszesz jako Gość

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama