Pierogi pieczone z kaszą i ziemniakami

Doskonałe z sosem grzybowym.

Składniki:

Reklama

Ciasto:
- 30 dag mąki,
- 5 dag masła,
- 2,5 dag drożdży,
- 5 dag cukru,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- sól
Nadzienie:
- 60 dag ziemniaków,
- 5 dag smalcu,
- 1 duża cebula,
- 4 łyżki kaszy gryczanej,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- 10 dag suszonych śliwek,
- majeranek

Przygotowanie:

Z połowy mąki, ciepłego mleka, i drożdży roztartych z cukrem zrobić rozczyn. Pozostawić aby wyrósł. Następnie dodać resztę mąki, stopione przestudzone masło i szczyptę soli. Wyrobić ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę, przestudzić. Kaszę sparzyć, wymieszać z ziemniakami, pokrojonymi w paski śliwkami oraz podsmażoną na smalcu cebulą. Wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Nakładać na nie po porcji farszu, składać na pół i zalepiać brzegi formując pierogi. Układać na przykrytej pergaminem blasze. przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać majerankiem. Piec ok. 25 min w temp 180 st. C. Podawać z surówkami i sosem grzybowym.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: jaja | ciasto | ziemniaki | kasza | pierogi

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje