Smażony ser salami z sosem mięsno-pieczarkowym

Efektowne i smaczne danie.

Składniki:

Reklama

- 30 dag sera salami,
- 50 dag łopatki cielęcej,
- 30 dag malutkich pieczarek,
- 1 mała papryka czerwona,
- 1 mała papryka zielona,
- 1 jajko,
- 10 łyżek bułki tartej,
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki grubo pokrojonej natki,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki oleju,
- olej dodatkowy do smażenia kotletów

Przygotowanie:

Opłukane mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Przełożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem oraz łyżką mąki. Pieczarki, papryki, oczyścić, opłukać. Grzyby przekroić na pół, papryki pokroić w ukośną kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć na rumiano, dołożyć przygotowane warzywa, przesmażyć razem około 2 minut. Dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, dolać bulion oraz śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić około 25 minut na średnim ogniu często mieszając. Ser pokroić w plastry. Jajko rozmieszać na talerzu doprawić pieprzem, bułkę wymieszać z natką. Plastry sera obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej, czynność powtórzyć jeszcze raz. Na patelni rozgrzać olej , układać kotleciki serowe i smażyć na średnim ogniu z obydwu stron na rumiano. Gulasz przełożyć na talerz, obok ułożyć kotleciki serowe.

Dowiedz się więcej na temat: olej | cielęcina | ser

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje