Sos holenderski

Dla koneserów.

Składniki:

- 250 g masła,

Reklama

- 1 szalotka,

- 4 ziarna białego pieprzu,

- łyżka białego octu winnego,

- 4 żółtka,

- 1 łyżka soku z cytryny,

- sól,

- mielony biały pieprz

Przygotowanie:

Masło roztopić w rondelku i sklarować (poczekać, aż resztki mleka opadną na dno i zlać sam tłuszcz). Szalotkę pokroić w drobniutką kosteczkę, ziarna pieprzu rozgnieść końcem noża. Ocet, 2 łyżki wody, ziarna pieprzu, i szalotkę umieścić w malutkim rondelku i gotować, aż objętość płynu zmniejszy się o 1/3. Przecedzić do miseczki ze stali nierdzewnej, dodać żółtka i łyżkę wody. Ubijać w gorącej kąpieli (60-70 st. C) na kremową masę za pomocą robota kuchennego, stopniowo, po kropli, dodawać rozpuszczone masło. Doprawić sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.

Uwaga: ubijanie zbyt słabe lub w zbyt niskiej temperaturze powoduje, że sos nie ma właściwej konsystencji i objętości. Zbyt wysoka temperatura sprawi że sos się zetnie.

Czas przygotowania: 25 minut

Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | sos | Kuchnia holenderska | Sos holenderski

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje