Spanakofeta

Zapiekany ser feta ze szpinakiem).

Składniki:

Reklama

- 40 dkg szpinaku,
- 25 dkg sera feta,
- 2 średnie cebule,
- 5 dużych pieczarek,
- 2 główki czosnku,
- pół szklanki oliwy z oliwek,
- zielona pietruszka i papryka ostra w proszku do dekoracji,
- biały pieprz i sól

Przyrządzanie:

Na oliwie z oliwek przysmażamy na złoto cebulę pokrojoną w półokręgi, oraz pieczarki i czosnek pokrojone w plasterki. Dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem, po czym dusimy wszystko ok. 10 minut. Wykładamy szpinak na blachę do pieczenia i układamy na nim plastry fety. Na ser wyciskamy czosnek i zapiekamy w piekarniku ok. 5 minut w temperaturze ok. 250 stopni. Gotową Spanakofetę dekorujemy pietruszką i ostrą papryką w proszku.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: feta | potrawy wegetariańskie | szpinak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje