Wiosenna potrawka

Na czasie.

Składniki na 10 porcji:

Reklama

Potrawka:
- 50 dag kalarepki,
- 50 dag zielonych szparagów,
- mała marchewka,
- 40 dag ziemniaków, 4 łyżki mąki,
- 6 dag masła lub margaryny,
- 20 dag śmietanki kremówki,
- pół pęczka trybuli, 8 jajek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka bulionu instant.

Przyrządzanie:

Obrać kalarepkę, szparagi, marchewkę i ziemniaki. Umyć. Kalarepkę i szparagi pokroić na kawałki, marchewkę w kostkę, a ziemniaki w plastry. Kalarepkę i szparagi zalać litrem osolonego wrzątku, gotować 8 minut. Po 4 minutach dodać marchewkę. Warzywa wyjąć z wywaru. Do wywaru włożyć obierki i końcówki szparagów. Gotować 5 minut. Przecedzić. W osobnym garnku gotować 5 minut ziemniaki. Odcedzić. Odmierzyć 4 szklanki wywaru. W garnku stopić masło, oprószyć je mąką, zasmażyć. Mieszając, dolewać wywar i śmietankę. Zagotować. Trybulę posiekać. Dodać do sosu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz bulionem. Do sosu włożyć wszystkie przygotowane wcześniej jarzyny. Jajka ugotować na twardo. Przelać je zimną wodą, obrać, pokroić na połówki. Włożyć do potrawki.
1 porcja - 620 kcal
Czas przygotowania: 60 minut

Dowiedz się więcej na temat: szparagi | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | jaja | wiosenna kuchnia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje