Zapiekanka z ryżu z mięsnymi kuleczkami

Pyszna zapiekanka w godzinę.

Składniki na 4 porcje:

- kromka pieczywa tostowego,
- 1 cebula,
- 400 g mieszanego mięsa mielonego,
- sól, pieprz,
- łyżeczka średnio ostrej musztardy,
- słodka papryka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju,
- 200 g ryżu długoziarnistego,
- 25 g masła,
- 25 g mąki,
- 350 ml bulionu warzywnego,
- 100 g śmietany kremówki,
- 50 g sera topionego,
- cukier,
- 75 g sera gouda,
- puszka kukurydzy,
- 2 pomidory,
- 75 g mrożonego groszku,
- tłuszcz do formy,
- natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

Mięso mielone, namoczone i odciśnięte pieczywo, pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz, musztardę, paprykę i jako wymieszać. Z masy uformować małe kulki. I obsmażyć je na oleju przez 6-8 minut.
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać bulion i śmietanę, zagotować cały czas mieszając, dodać serek topiony. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ser zetrzeć. Kukurydzę osączyć. Pomidory pokroić w szpalty. Ryż kulki mięsne, groszek, kukurydzę i pomidory wymieszać, umieścić w posmarowanej tłuszczem formie, zalać przygotowanym sosem i posypać serem. Zapiekać w rozgrzanym do 200 st. Piekarniku przez 20 minut. Dekorować natką pietruszki.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 3650 kJ/872 kcal

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka | ryż | mięso mielone | 60 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje