× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Marokańskie ciasteczka

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Egzotyczne inspiracje.

Zdjęcie

Marokańskie ciasteczka /Wydawnictwo Bauer
Marokańskie ciasteczka
/Wydawnictwo Bauer
Składniki na ok. 45 sztuk:

- 50 dag mąki,

Reklama


- 10 dag cukru pudru,
- 2 łyżki ziarenek sezamu,
- szczypta soli,
- 10 łyżek oliwy,
- 15 łyżek stopionego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Patelnię mocno rozgrzej. Wsyp ziarenka sezamu. Stale mieszając zrumień (uważaj, aby się nie przypaliły). Przełóż na talerzyk. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
2. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli i zupełnie zimne ziarenka sezamu. Wlej oliwę i uprzednio stopione masło. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto (jak na chleb). Przykryj i wstaw na noc do lodówki.
3. Następnego dnia dodaj proszek do pieczenia (możesz go wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody). Nabieraj małe porcje przygotowanego ciasta. Formuj kuleczki. Układaj je na przykrytej pergaminem blasze. Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st. C.
Przygotowanie 70 minut
Sztuka 95 kcal

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Artykuł pochodzi z kategorii: Kuchnie świata

Smacznego
Więcej na temat:ciastka

Zobacz również

  • Omlet ze szpinakiem

    To zielone, pełne witamin i minerałów warzywo, ciągle ma złą opinię. Warto wreszcie ją zmienić i rozsmakować się, w podobno dodającym siły, szpinaku. więcej

Reklama

Skomentuj artykuł: Marokańskie ciasteczka

Przejdź do forum »

Twój komentarz może być pierwszy

Piszesz jako Gość

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama

Reklama