× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

  • ×

    Treść dostępna również w wersji mobilnej
    na m.interia.pl oraz w aplikacjach na iOS i Android

  •  

    Spaghetti z tuńczykiem

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Proste i smaczne.

Zdjęcie

Spaghetti z tuńczykiem /Smacznego
Spaghetti z tuńczykiem
/Smacznego
Składniki na 4 porcje:

- 1 puszka tuńczyka w oleju,

Reklama


- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 15 dag żółtego sera,
- paczka makaronu spaghetti,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:

Tuńczyka odcedzić z oleju, wymieszać z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Dusić na wolnym ogniu 5-10 minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Zostawić na ogniu przez ok. 5 minut. Żółty ser utrzeć na grubej tarce. Wsypać do gorącego sosu i wymieszać. Ser powinien się rozpuścić. Odstawić z ognia. W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów wody. Wsypać 1,5 łyżki soli i wlać łyżeczkę oliwy. Do wrzątku wrzucić makaron spaghetti. Gotować, aż zmięknie, odcedzić na sicie. Położyć na talerzach, polać gorącym sosem, posypać żółtym serem.
Czas przygotowania 25 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Artykuł pochodzi z kategorii: Kuchnie świata

Smacznego

Zobacz również

  • Oceń tekst

    Ocen: 16

Reklama

Skomentuj artykuł: Spaghetti z tuńczykiem

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (10)

Dodaj komentarz
wkur...

~wkur... -

to jest niejadalne wszystko wywalilem

padam

~padam -

Jesli to jest wloski przepis to ty gotujesz chyba w Wachocku. (nie obrazajac tak czcigodnego miasta) VERGOGNATI

Margherita

~Margherita -

mieszkalam 10 lat we Wloszech i nigdy nie slyszalam,zeby dodawac ser i papryke do takiego dania,owszem tunczy,przecier pomidorowy,bazylia lub pietruszka i czosnek to tak i to wszystko,zreszta bardzo dobre

Jola

~Jola -

Alez do spaghetti z tunczykiem nie dodaje sie sera,papryki,pieprzu ani koncentratu pomidorowego tylko pomidory najlepiej swieze,czosnek,sol,pietruszke zielona.Olej do wody,co za bzdura.Nie piszcie lepiej takich przepisow i jeszcze pod tytulem jak zostac mistrzem kuchni wloskiej!!

CyBer

~CyBer -

Owszem, ale parmesan... Sorry ale ten przepis jest katasrofalny!

CyBer

~CyBer -

Co wy z tym koncentratem, no i co to ma z wloska kuchnia! Pomidorki miksowac! Pomidorki...

wrocławianka

~wrocławianka -

ZAmiast przecieru lepiej dodać obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory.Posypuję to danie startą skórką z cytryny i posiekną pietruszką.Nie daję sera.

Zofia

~Zofia -

Do sosu dodaj 2 łyżki kaparów.Znacznie podnoszą smak potrawy.

atena

~atena -

ktos, kto pisal ten przepis nie ma pojecia o kuchni wloskiej

Ela

~Ela -

Po zmieszaniu 3 lyzek koncentratu pomidorowego z tunczykiem wychodzi pasta a nie sos jak widac na zdjeciu.

Reklama