Makaron w sosie śmietanowym z poledwiczką wieprzową

Proste i wykwintne danie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1/2 opakowania makaronu grube rurki,
- 1 duża polędwiczka wieprzowa,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- 0,5 cukinii,
- 20 dag pomidorków koktajlowych,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- po gałązce tymianku i oregano

Przygotowanie:

Makaron ugotowac na półtwardo w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć, cukinię pokroić w kawałki, pomidorki przekroić na pół. Polędwiczki pokroić na cienkie plastry i każdy plaster jeszcze na 3 części. Na rozgrzanym maśle z dodatkiem 1 łyżki oleju zeszklić cebulę i czosnek, zdjąć z patelni odcedzając z nadmiaru tluszczu. Na tym samym tluszczu przesmażyć polędwiczki, dodać cukinię, odłożoną cebulę i czosnek, zalać śmietaną, dodać zioła, musztardę i doprawić solą i pieprzem. Na koniec gotowania dodać pomidory, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Sos powinien samoistnie się zagęścić, jeśli dodana jest gorsza śmietana, sos można zagęścić zasmażką. Sos połączyć z odcedzonym, gorącym makaronem, przemieszać, podawać.
Czas przygotowania 40 min. Przepis na 4 osoby.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas