Bażant pieczony

Na wyjątkowe okazje.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 1 bażant,
- 8 dag słoniny (w plasterkach),
- 4 dag masła lub margaryny,
- sól, pieprz (z młynka),
- 1 główka zielonej sałaty,
- 5 łyżek octu winnego,
- 2 łyżeczki oliwy,
- natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Bażanta sprawić, wytrzeć do sucha ściereczką (nie myć!). Powiesić na 3 - 4 dni w ciemnym chłodnym miejscu. Oskubać, zanurzyć we wrzątku, wytrzeć i osuszyć nad małym płomieniem.
2. Tuszkę dokładnie natrzeć solą, obłożyć plasterkami słoniny. Całość starannie związać nićmi.
3. Masło rozgrzać w brytfance. Następnie ułożyć w niej bażanta. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec godzinę, w czasie pieczenia tuszkę kilkakrotnie polewać tworzącym się wywarem. Odparowany płyn uzupełniać wodą.
4. Sałatę oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, dobrze osączyć na sitku. Liście porwać na małe kawałki. Przygotować sos winegret: ocet winny przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Po zupełnym rozpuszczeniu się przypraw dodać olej, wymieszać. Sosem skropić liście sałaty, dokładnie przemieszać.
5. Bażanta wyjąć z brytfanki, usunąć nitkę, zdjąć słoninę. Tuszkę przełożyć na duży podgrzany półmisek. Udekorować gałązkami natki pietruszki. Gotowe danie podawać z sałatą bezpośrednio po przyrządzeniu.

Dowiedz się więcej na temat: Bażant | drób

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje