Bażanty na kapuście kiszonej z winogronami

Na wyjątkowe okazje.

Składniki na 4 porcje:

- 2 bażanty,
- sól, pieprz,
- suszony tymianek,
- 100 g bekonu,
- 3 łyżki masła lub margaryny,
- mała cebula,
- 850 ml kiszonej kapusty,
- łyżeczka cukru,
- po 125 g zielonych i czarnych winogron,
- 1/8 l szampana,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Bażanty natrzeć pieprzem, solą i tymiankiem. Brytfankę nasmarować tłuszczem i ułożyć w niej bażanty (na grzbietach). Piersi obłożyć plasterkami bekonu. Włożyć do nagrzanego do 175 st. C piekarnika na 30 minut.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pozostały tłuszcz rozgrzać w garnku i przesmażyć na nim cebulę i kapustę. Dodać 1/8 litra wody, sól, cukier, pieprz i trochę tymianku. Przykryć i gotować 45 minut.
Po 30 minutach z bażantów zdjąć plastry bekonu, a temperaturę zwiększyć do 200 st. C i piec dalsze 25 minut, od czasu do czasu polewając tłuszczem. Winogrona umyć, poprzekrawać i wypestkować. Bażanty wyjąć z piekarnika, ale trzymać w cieple. Sos spod bażantów przecedzić i wraz z winogronami i szampanem dodać do kapusty. Wszystko wymieszać i chwilę poddusić. Plasterki bekonu ułożyć na bażantach i serwować na kapuście.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 2560 kJ/611 kcal

Dowiedz się więcej na temat: dziczyzna | kapusta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje