Reklama

Chrupiąca pieczeń z łopatki

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Aromatyczna pieczeń z chrupiącą skórką.

Zdjęcie

Chrupiaca pieczeń z łopatki /Smacznego
Chrupiaca pieczeń z łopatki
/Smacznego


Składniki:

Reklama

  • 3 kg łopatki
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 100 g pieczarek
  • świeży tymianek
  • sól
  • 1-2 listki laurowe
  • ¾ l bulionu
  • 20 g mąki

  Przygotowanie:

Mięso natrzeć pieprzem i posmarować musztardą, zawinąć w folię i zostawić na noc. Cebulę, marchewkę i pora pokroić na duże kawałki. Mięso posolić i wraz z warzywami umieścić w dużej brytfannie, dodać tymianek i listki laurowe. Warzywa doprawić solą i pieprzem, wlać 1/8 l wody wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C) i piec ok. 45 minut. Po 45 minutach pieczenia polewać od czasu do czasu gorącym bulionem. 30 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temp. Do 200 st. C.

 Sos spod pieczeni przecedzić, zebrać tłuszcz, a pozostały płyn zagotować i zaciągnąć mąką.

 


Czas przygotowania 270 minut

Jedna porcja zawiera 2100 kJ/502 kcal

8 Porcji


Artykuł pochodzi z kategorii: Mięsa

Smacznego

REKLAMA

Zobacz również

Reklama

Skomentuj artykuł: Chrupiąca pieczeń z łopatki

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7152

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

DBAMY O JAKOŚĆ! WYROŻNIJ ZA 1,23 PLN

Koszt całkowity SMS 1,23 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze: 8,

przeczytane przez: 19 osób Dodaj komentarz

Reklama

Reklama