Chrupiąca pieczeń z łopatki

Aromatyczna pieczeń z chrupiącą skórką.


Składniki:

  • 3 kg łopatki
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 100 g pieczarek
  • świeży tymianek
  • sól
  • 1-2 listki laurowe
  • ¾ l bulionu
  • 20 g mąki

Reklama

  Przygotowanie:

Mięso natrzeć pieprzem i posmarować musztardą, zawinąć w folię i zostawić na noc. Cebulę, marchewkę i pora pokroić na duże kawałki. Mięso posolić i wraz z warzywami umieścić w dużej brytfannie, dodać tymianek i listki laurowe. Warzywa doprawić solą i pieprzem, wlać 1/8 l wody wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C) i piec ok. 45 minut. Po 45 minutach pieczenia polewać od czasu do czasu gorącym bulionem. 30 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temp. Do 200 st. C.

 Sos spod pieczeni przecedzić, zebrać tłuszcz, a pozostały płyn zagotować i zaciągnąć mąką.

 


Czas przygotowania 270 minut

Jedna porcja zawiera 2100 kJ/502 kcal

8 Porcji


Dowiedz się więcej na temat: mięsa | łopatka | wieprzowina | Chrupiaca pieczeń z łopatki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje