Czosnkowe podudzia

Smaczny i prosty obiad.

Składniki:

Reklama

12 podudzi z kurczaka, 8 ząbków czosnku, 80 dag ziemniaków,  2 papryki,  4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka skórki startej z cytryny,  2/3 szkl. białego wina  (ew. bulionu warzywnego),  7 łyżek oliwy z oliwek,  sól, mielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Podudzia umyj, osusz, przełóż do miski. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 2/3 natki pietruszki, skórką z cytryny oraz 5 łyżkami oliwy. Mięso polej marynatą, przemieszaj, wstaw do lodówki. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i gotuj w mundurkach ok. 15 minut w posolonym wrzątku. Odcedź, pokrój na duże kawałki. Papryki oczyść z pestek. Strąki opłucz, osusz, pokrój w grubą kostkę.

Zamarynowane podudzia przełóż na rozgrzaną patelnię. Szybko obsmaż ze wszystkich stron. Oprósz solą oraz pieprzem. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Podlej winem (ew. bulionem). Obłóż przygotowanymi warzywami.

Posyp je solą i pieprzem. Skrop pozostałą oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piecz ok. 35 minut. Przed podaniem danie posyp resztą posiekanej natki pietruszki.

Dowiedz się więcej na temat: obiad

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje