Filety w galarecie

Z żurawiną.

Składniki:

- 2 podwójne filety z piersi kurczaka,
- 2 słoiczki żurawiny,
- 2 łyżki żelatyny,
- 2 szklanki czerwonego wina,
- 20 dag świeżego szpinaku,
- kostka rosołowa

Przygotowanie:

1. Filety mięsne pokrój wzdłuż (z każdego pojedynczego zrób 2 pasy). Zalej 2 szklankami wrzątku, dodaj kostkę rosołową i ugotuj. Wyjmij, ostudź. Oczyszczony szpinak na minutę włóż do wrzątku. Wyjmij, przelej zimną wodą. Ostudź.
2. Żelatynę zalej 1/2 szklanki wina, kiedy spęcznieje podgrzewaj mieszając, aż się rozpuści. Połącz z resztą wina i żurawiną, zmiksuj. Na spód opłukanej zimną wodą formy na comber wlej 1/2 galaretki. Zastudź. Następnie na niej ułóż paski kurczaka owinięte liśćmi szpinaku. Zalej pozostałą galaretką. Ochładzaj 4 godziny. Przed podaniem wyjmij z formy, ułóż na półmisku, odkrój 2-3 plastry, udekoruj gałązkami barwinka.

Dowiedz się więcej na temat: żurawina | wino | drób | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje