Gęś z czerwoną kapustą i pyzami

Świąteczna gęś.

Składniki na 6-8 osób:

- 7 cebul,
- 1 kg jabłek,
- pęczek majeranku,
- pół pęczka pietruszki,
- 25 g masła,
- sół, pieprz,
- sprawiona gęś (ok 4,5 kg) z podrobami i szyją,
- 150 g marchewki,
- główka czerwonej kapusty,
- 30 g sklarowanego masła,
- 300 ml soku jabłkowego,
- 4-5 łyżek octu winnego (czerwonego),
- 1-2 listki laurowe,
- 3-4 goździki,
- pyzy mrożone,
- 400 ml bulionu,
- 20 g mąki,
- 1-2 łyżki cukru

Przygotowanie:

3 cebule pokroić na grubą kostkę, jabłka wypestkować, pokroić na kawałki. Majeranek i pietruszkę posiekać. Cebulę zeszklić na patelni. Zioła i jabłka wmieszać, doprawić solą i pieprzem. Gęś natrzeć solą i pieprzem, wypełnić nadzieniem z jabłek, spiąć wykałaczkami. Nóżki związać, skrzydełka założyć na grzbiet. Gęś ułożyć na ruszcie (piersią do spodu). Pod gęś wstawić blachę z 1/8 l wody. Piec w 175 st. C przez 3,5-4 godziny.
Marchewki grubo pokroić, 2 cebule pokroić na ćwiartki. Po ok. 2 godzinach gęś obrócić. Szyjkę, podroby, marchewkę i cebulę ułożyć na blasze i wlać jeszcze 3/8 l. wody. Podczas pieczenia gęś polewać wytwarzającym się sosem.
2 cebule pokroić w kostkę, kapustę pokroić w paski. Sklarowane masło roztopić w garnku, zeszklić cebulę, a następnie dodać kapustę. Wlać sok jabłkowy i 300 ml wody. Dodać 4 łyżki octu, listek laurowy i goździki. Doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem 50-60 minut. Pyzy ugotować wg przepisu na opakowaniu.
15 minut przed końcem pieczenia gęś lekko skropić osoloną wodą i podnieść temp. do 200 st. C. Sos z blachy przelać przez sito do rondelka. Zebrać tłuszcz i dolać 300 ml bulionu, zagotować. 100 ml bulionu zmieszać z mąką, Wmieszać do sosu, gotować 4-5 minut. Doprawić solą pieprzem, octem i ewentualnie cukrem. Gęś podawać na półmisku z kluskami, do tego serwować sos.
Czas przygotowania: 270 minut
Jedna porcja zawiera: 4920 kJ/1175 kcal

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie | gęsi

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje