Gęś z nadzieniem kasztanowym, kluseczkami i czerwoną kapustą

Prawdziwie świąteczne danie.

Składniki:

- jedna gęś,
- sól, pieprz,
- 2 puszki kasztanów,
- 4 kwaskowe jabłka,
- pęczek majeranku,
- 100 g rodzynek,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 1.6 kg czerwonej kapusty,
- 2 cebule,
- 2 łyżki sklarowanego masła,
- listek laurowy,
- 3-4 goździki,
- 375 ml soku jabłkowego,
- 3-4 łyżki wytrawnej Sherry,
- opakowanie klusek mrożonych (np. Śląskich),
- 400 ml bulionu,
- 4-5 łyżek bazy do sosów

Przygotowanie:

Gęś natrzeć od wewnątrz solą i pieprzem. Jabłka pokroić, wyciąć gniazdem nasienne. Z majeranku oberwać listki. Majeranek, jabłka, kasztany, rodzynki zmieszać, doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Nadziać tym gęś i zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Z zewnątrz natrzeć gęś solą. Skrzydełka założyć na grzbiet, nóżki związać. Gęś ułożyć na ruszcie (grzbietem do góry), pod gęsią umieścić blachę, na którą wlać 1/8 litra wody. Piec w 175 st. C przez 3,5 do 4 godzin. Po 1,5 - 2 godzinach gęś obrócić i dolać jeszcze 1/4 l wody. Od czasu do czasu gęś polewać sosem. 15 minut przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 225st. C.
Pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowaną kapustę dusić na sklarowanym maśle. Dodać listek laurowy i goździki, doprawić solą i pieprzem. Wlać sok jabłkowy, gotować 50 minut pod przykryciem. 10 minut przed końcem dolać Sherry. Gotową kapustę jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.
Kluski ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Sos z blachy zlać do naczynia, na blachę wylać bulion i zlać do naczynia. Z sosu zebrać tłuszcz. Sos zagotować, zagęścić bazą do sosów, doprawić solą i pieprzem. Gęś podawać z kapustą, kluskami, nadzieniem i sosem.

Dowiedz się więcej na temat: gęsi | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje