Gołąbki pieczone w pomidorach

Ze świeżymi pomidorami.

Składniki:

- 1 główka kapusty włoskiej,
- 0,75 kg mielonego mieszanego mięsa,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko,
- 2 cebule,
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- 0,5 kg pomidorów,
- 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć w mleku. Z kapusty zdjąć wierzchnie, brzydkie liście, resztę liści zdjąć ostrożnie, aby się nie poprzerywały i sparzyć je we wrzątku, po schłodzeniu ściąć grubą, środkową żyłkę. Do mięsa dodać posiekaną cebulę, wyciśniętą bułkę, jajko, doprawić pieprzem i dokładnie wyrobić. Mięso nakładać na liście i ciasno zwijać. Na dno garnka ułożyć pozostałe liście (aby gołąbki nie przywarły do dna) i układać na nich ciasno gołąbki. Zalać wodą do przykrycia ostatniej warstwy i gotować pod przykryciem ok. 20 min. W tym czasie posiekać cebulę, pomidory pokroić kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać pomidory i po chwili smażenia doprawić solą i pieprzem, oprószyć natką pietruszki. Pomidory przełożyć do naczynia żaroodpornego i ułożyć na nich podgotowane gołąbki. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 20 min. Podawać.
Czas przygotowania: 1 h 30 min.
Przepis na 8 osób.

Dowiedz się więcej na temat: gołąbki | mięso mielone | kapusta | pomidory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje