Gołąbki tradycyjne

Z sosem pomidorowym.

Składniki:

- 1 główka kapusty włoskiej,
- 0,75 kg mielonego mieszanego mięsa,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko,
- 10 dag ryżu,
- 1cebula,
- sól, pieprz,
- 1 kostka rosołowa,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki

Przygotowanie:

Ryż ugotować, schłodzić. Bułkę namoczyć w mleku. Z kapusty zdjąć wierzchnie, brzydkie liście, resztę liści zdjąć ostrożnie, aby się nie poprzerywały i sparzyć je we wrzątku, po schłodzeniu odciąć grubą, środkową żyłkę. Do mięsa dodać posiekaną cebulę, ryż, wyciśniętą bułkę, jajko, doprawić pieprzem i dokładnie wyrobić. Mięso nakładać na liście i ciasno zwijać. Na dnie garnka ułożyć pozostałe liście (aby gołąbki nie przywarły do dna) i układać na nich ciasno gołąbki. Zalać wodą do przykrycia ostatniej warstwy i gotować pod przykryciem 45-60 min. w czasie gdy gołąbki gotują się, przygotować sos. Zagotować 1 l. wody, dodać do niego kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Na patelni rozgrzać masło i połączyć z mąką, chwilę posmażyć i dodać do wywaru pomidorowego, gotować do zgęstnienia. Sosem polewać gołąbki. Podawać z ziemniaczanym puree.
Czas przygotowania: 1 h. 30 min.
Przepis na 8 osób.

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | gołąbki | kapusta | mięso mielone | ryż

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje