Golonka z jabłkami

Dla dwóch osób.

Składniki:

Reklama

- 2 golonki,
- 30 dag. kiszonej kapusty,
- 3 jabłka,
- 3 łyżki smalcu,
- 1 cebula,
- listek laurowy, majeranek,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Golonki umyć, opalić (jeśli tego wymagają), osuszyć, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem listka i ziela angielskiego ok. 1 h. Po tym czasie przełożyć golonki do brytfanny wysmarowanej 1 łyżką smalcu, obsypać je majerankiem, podlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (golonki przykryć). Dla lepszego smaku można co jakiś czas polewać golonki sosem z brytfanki. Piec w zależności od wielkości golonek od 0,5 do 1 h. W czasie gdy golonki się gotują i pieką, przygotować kapustę z jabłkami. Cebulę pokroić w kostkę, jabłka w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, jeśli kapusta ma za dużo soku, lekko ją wycisnąć. Na rozgrzanym, pozostałym smalcu zeszklić cebulę, dodać kapustę, ziele angielskie, pieprz, szczyptę soli, trochę wody i dusić ok.0,5 h, następnie dodać jabłka i dusić jeszcze 5 min. Golonkę podawać na kapuście.
Czas przygotowania ok. 1.h. 30 min. do 2 h.

Dowiedz się więcej na temat: jabłka | golonka | wieprzowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje