Gulasz z dzika

Po polowaniu.

Składniki na 4 porcje:

- 2 pomidory,
- 2 marchewki,
- 1 duża cebula,
- pół pęczka tymianku,
- pęczek rozmarynu,
- 1 kg mięsa z dzika,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka mąki,
- 400 ml zredukowanego bulionu z dziczyzny,
- 4-5 łyżek ziołowego likieru (Jägermeister),
- pół łyżeczki przyprawy do dziczyzny,
- słoik marynowanych kurek (370 ml),
- 250 g pieczarek,
- łyżka masła,
- 250 g makaronu wstążki

Przygotowanie:

Pomidory naciąć przelać wrzątkiem i zimną wodą, zdjąć skórkę, a miąższ pokroić w gruba kostkę. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Tymianek posiekać. Olej rozgrzać i porcjami (3-4 porcje) obsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Doprawiać solą i pieprzem i zdjąć z patelni. Warzywa i zioła dusić w pozostałym tłuszczu, dodać mięso. Wszystko oprószyć mąką, przesmażyć. Wlać 500 ml wody, zredukowany bulion i likier. Zagotować, wmieszać przyprawę do dziczyzny. Gotować pod przykryciem ok 1,5 godz. Kurki osączyć, pieczarki oczyścić. Grzyby smażyć na maśle przez 5 minut i dodać do gulaszu 15 minut przed końcem gotowania. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gulasz doprawić solą, pieprzem, ew. likierem. Podawać z makaronem. Do tego pasują gruszki z borówką brusznicą.
Czas przygotowania: 120 minut
Jedna porcja zawiera: 3060 kJ/731 kcal

Dowiedz się więcej na temat: dziczyzna

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje