Gulasz z fasolą

Potrawy węgierskie

Składniki: 20 dkg fasoli (np. Jaś),
60 dkg wołowiny,
1 zielona papryka,
1 pomidor,
1 duża cebula,
5 dkg smalcu,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól do smaku,
2 ząbki czosnku,
pieprz, ostra papryka,
zacierki

Reklama

Namoczyć przez noc fasolę. Pokroić w kostkę wołowinę, pomidora i paprykę. Drobno posiekać cebulę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, wsypać do niej słodką paprykę. Dodać mięso, warzywa, rozgnieciony czosnek i posolić. Dusić do miękkości na wolnym ogniu.

Fasolę ugotować oddzielnie w osolonej wodzie. Połączyć mięso i fasolę (wraz z wywarem); przyprawić do smaku solą, pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, dodając do zupy zacierki.

Podawać w specjalnym kociołku lub wazie.

KAPiF

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia węgierska | wołowina | gulasz | fasola

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje