Kalafiorowo-drobiowe szaszłyki

Oryginalny przepis na szaszłyki.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- podwójna pierś z kurczaka,
- pół kalafiora,
- łyżka curry,
- olej,
- 2 łyżki mieszanki posiekanych ziół,
- łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- currry,
- 2 łyżki masła,
- 2 torebki mieszanki ryżu dzikiego i basmati

Przygotowanie:

Kalafiora podziel na małe różyczki. Włóż ma 7 minut do posolonego wrzątki. Następnie odcedź, dobrze osącz. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Mięso opłucz. Pokrój w paski. Każdy z nich z jednej strony skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut. W tym czasie na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i masło. Oprósz curry, włóż różyczki kalafiora, też oprósz curry i smaż obracając około 2-3 minuty. Wyjmij z patelni. Paski mięsa posyp ziołami, zwiń w ciasne roladki. Roladki i różyczki kalafiora naprzemiennie nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 200 st. C. Opiekaj około 10 minut. Podawaj z ryżem.

Dowiedz się więcej na temat: kalafior | drób | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje