Kotlet cielęcy w sosie z tuńczyka

Pyszne danie w 25 minut.

Składniki na 4 porcje:

- 4 kotlety cielęce,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, biały pieprz,
- mała cebula,
- puszka tuńczyka (200 g, 150 g ryby),
- 100 ml białego wina,
- 250 g śmietany,
- 2 łyżki zielonego pieprzu,
- 1-2 łyżki soku z limonki,
- ewentualnie: plasterki limonki i strąki pieprzu

Przygotowanie:

Kotlety opiec na rozgrzanej oliwie po 3 minuty z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka osączyć i razem z cebulą poddusić na pozostałym na patelni tłuszczu. Wlać wino i śmietanę, zagotować. Sos zmiksować, dodać zielony pieprz i ogrzewać 5 minut na małym ogniu. Sos doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | cielęcina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje