Kotlet schabowy z jarzębiną

Schabowy dobrze przyprawiony.

Składniki na 4 porcje:

- 4 plastry schabu - 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka pieprzu kolorowego ziarnistego,
- mąka,
- jajko,
- bułka tarta,
- sól do smaku,
- konfitura z jarzębiny,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Plastry schabu rozbić tłuczkiem, włożyć do miski. Pieprz kolorowy rozetrzeć w moździerzu, a następnie wsypać do miski z mięsem. Dodać oliwę i musztardę, posolić do smaku i bardzo dokładnie wymieszać, obtaczając dokładnie całe mięso. Włożyć na kilka godzin o lodówki. Kotlety obtaczać: w mące, posolonym do smaku jajku, znowu w mące, znowu jajku, a na koniec w bułce tartej. Formować kształtne, możliwie okrągłe kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Podawać z konfiturą z jarzębiny.

Reklama

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: schab | schabowy | wieprzowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje