Królik w sosie cytrynowym

Delikatny smak, subtelny aromat.

Składniki na 4 porcje:

- 4 nóżki z królika,
- 2 combry z królika,
- 1-2 łyżki sklarowanego masła,
- sól, pieprz,
- 5 łyżek soku z cytryny,
- 250 g pieczarek,
- łyżka oleju,
- pęczek zielonej cebulki,
- gałązka rozmarynu,
- 2 łyżki maki,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki śmietany,
- świeże zioła i cytryna do dekoracji

Przygotowanie:

Części z królika poprzekrawać na jeszcze mniejsze kawałki. Sklarowane maso rozgrzać w brytfannie i obsmażyć mięso. Doprawić solą i pieprzem. Zalać 0, 5 l wody i 3 łyżkami soku z cytryny, zagotować. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. St. Piekarnika na 45 minut. Pieczarki pokroić w plastry obsmażyć na oleju przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem, zalać 0,25 l wody. Cebulkę posiekać, z rozmarynu oberwać listki. Wszystkie przygotowane składniki dodać do królika na 10 minut przed końcem pieczenia. Mąkę zmieszać z pozostałym sokiem z cytryny i wmieszać do sosu spod królika. Żółtko zmieszać ze śmietaną i również dodać do sosu. Jeszcze raz doprawić. Podawać udekorowane świeżymi ziołami i cytryną.

Reklama

Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 2560 kJ/611 kcal

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | królik | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje