Kurczak faszerowany

Kurczak z doskonałym nadzieniem.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

- 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg),
- 20 dag wątróbek drobiowych,
- 10 dag czerstwej bułki (np. 2 kajzerki),
- ok. 3/4 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1 pęczek koperku,
- 5 dag masła,
- 2 łyżki oleju,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- sól,
- czarny pieprz,
- 2-3 łyżki stopionego masła

Przygotowanie:

Ząbki czosnku obierz, zmiażdż, rozetrzyj z solą. Mieszanką natrzyj tuszkę kurczaka. Skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Włóż do lodówki na około godzinę. Wątróbki oczyść, wymocz, osącz, drobno pokrój. Bułkę namocz w mleku. Koperek posiekaj. Oddziel żółtka od białek. Białka schłodź. Żółtka utrzyj z masłem. Wymieszaj z koperkiem i odciśniętą bułką. Dodaj rozdrobnione wątróbki. Schłodzone białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek ostrożnie połącz z masą. Farsz przypraw do smaku solą i pieprzem. Kurczaka napełnij przygotowanym farszem lekko upychając łyżką. Otwory zepnij wykałaczkami. Nóżki zwiąż bawełnianą nicią. Tuszkę posmaruj stopionym masłem. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz godzinę.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz potrawy z drobiu? Zobacz również:

Dowiedz się więcej na temat: drób | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje